KUR’ANDA FAHİŞE, FEVAHİŞ VE FAHŞA NEDİR?

(ف ح ش) kökünden türeyen fuhş;

  • Lisanu’l Arab’a göre; bir işin, bir davranışın, bir sözün veya bir kadının çirkin, kötü ya da kaba olduğunu ifade etmek için kullanılır.
  • Ragıb’a göreyse bu sözcük ve türevleri; çirkinlik, kabalık ya da kötülüğün aşırılığını ifade etmek için kullanılır.

Kur’anda ise sadece fahişe ve onun çoğulu fevahiş ile fahşa kelimeleri geçmektedir.

Fuhş; artma ve çokluk anlamında kullanılırken, kelimedeki çirkinlik anlamının had safhaya vardığını ifade eder. Bir şeyin olması gerekenden fazla olması durumu fuhş, fazla olan şey ise fahiş olarak olarak nitelendirilir. Mesela pirenin ısırdığı yerden çıkan kan miktarının fazlalığı faḥiş kelimesiyle anlatılır.

Fahiş(فَاحِش): Cimri; aşırı, ölçüsüz, muazzam, ölçünün ötesinde, fazla olan, uygun sınırları veya limitleri aşan söz, fiil ve durumdur.

Müzekker veya müennes oluşuna göre fahiş ve fahişe kullanımlarına rastlanır. Örneğin racül fahiş veya imrae fahişe gibi.

Fuhş ve fahiş kelimeleri belirli bir eylemi değil, ölçüsüzce yapılmış pek çok eylemi içine alacak bir anlam genişliğine sahiptir. Mesela konuşurken kaba saba, müstehcen, kırıcı, incitici, yaralayıcı kelimeler kullanan kişi de kullandığı kelimeler de fahiş olarak nitelendirilir.

Fahiş ve onun müennesi olan fahişe kelimesi ism-i fail kalıbında olması bakımından aslında sıfat anlamı taşır. Ancak çoğunlukla çoğunlukla mevsuf hazfedilerek isim gibi kullanılır. Kur’andaki bütün kullanımları da bu şekildedir.

Fahişe(فَاحِشَة): Çirkin söz veya çirkin işi nitelemek için kullanılır ve tekil ifadedir. Allah’ın izin verdiği şeylerin dışında kalan çirkin söz, fiil ve davranıştır.

Fevahiş(فَوَاحِشَ): Çirkin sözler veya çirkin işler için kullanılır. Hem fahiş hem de fahişe kelimesinin
çoğuludur. Allah’ın izin verdiği şeylerin dışında kalan çirkin söz, fiil ve davranışlardır.

EI-fahişe(الْفَاحِشَةُ): Bazı ayetlerde “zina” anlamında kullanılmıştır.

El-fahşa(فَحْشَٓاءِۜ): Çirkinlik ve cimrilik anlamında kullanılmıştır.

Kur’anda bu kelimelerin hangi ayetlerde hangi manalarda kullanıldığını inceleyelim.

1- ÇİRKİN VE KÖTÜ İŞ ANLAMINDA KULLANILAN AYETLER(الْفَوَاحِشَ) VE (فَاحِشَةً) :

Araf-33:“De ki: “Rabbim kesinlikle çirkinlikleri(الْفَوَاحِشَ) açık veya gizli olanını, günahı(الْاِثْمَ), haksız yere saldırmayı, kendisine herhangi bir yetki indirmediği şeyleri Allah’a ortak koşmanızı ve Allah adına bilmediğiniz şeyler söylemenizi haram kılmıştır.

Örneğin hırsızlık, Kur’anda cezası da olan kötü bir iş ve bir çirkinliktir. Yani salih amel değildir. Hem cezası  hem de kötü iş olması nedeniyle bu ayet gereği de haramdır.

Ali İmran-135: Onlar çirkin bir iş yaptıklarında(فَعَلُوا فَاحِشَةً) veya kendilerine haksızlık ettiklerinde Allah’ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen bağışlanma dilerler. Ve günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir! Onlar, yatıkları (günahlarda) bilerek ısrar etmezler.”

Nisa-22: “Atalarınızın kadınlar ile nikahlandığı gibi nikahlanmayın. Ve önceden olanlar (da) şüphesiz ki çirkin (فَاحِشَةً) bir işti, bir iğrençlikti ve yolun kötüsüydü.”

Şura-37: Onlar büyük günahlardan ve çirkin işlerden (وَالْفَوَاحِشَ) kaçınır. Kızdıkları zaman affederler.”

Necm-32: “Küçük hatalar dışında, büyük günahlardan ve çirkin işlerden (وَالْفَوَاحِشَ). Şüphesiz Rabbinin bağışlaması geniştir.  O, sizi topraktan yarattığı zaman ve siz annelerinizin karınlarında ceninken sizi iyi bilendir. Nefsinizi temize çıkarmayın. O, takvalı olanı iyi bilendir.”

Talak-1: “Ey Peygamber! Kadınları boşayacağınız zaman onları iddetleri içinde boşayın ve iddeti sayın. Rabbiniz Allah’a karşı takvalı olun. Açık bir çirkin iş yapmaları (يَأْت۪ينَ بِفَاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍۜ ) dışında, onları evlerinden çıkarmayın, onlar da çıkmasınlar! Şunlar, Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’ın sınırlarını aşarsa gerçekten nefsine zulmetmiştir. Bilemezsin, belki Allah bundan sonra bir durum ortaya çıkarır.”

2- ÇİRKİNLİK ANLAMINDA KULLANILAN AYETLER (الْفَحْشَٓاءِ): 

Bakara-169: “O(şeytan), size ancak kötülüğü, çirkinliği (الْفَحْشَٓاءِ) ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder.”

Nur-21: “Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayı. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, şüphesiz ki o, şüphesiz ki çirkinliği (يَأْمُرُ بِالْفَحْشَٓاءِ) ve kötülüğü emreder. Allah’ın size lütfu ve merhameti olmasaydı, sizden kimse asla arınamazdı. Fakat Allah dileyeni arındırır. Allah duyandır, bilendir.”

Araf-28: “Onlar bir çirkin iş yaptıkları (فَعَلُوا فَاحِشَةً) zaman “Babalarımızı böyle bulduk. Allah da bize bunu emretti.” derler. De ki: “Allah çirkinliği emretmez (لَا يَأْمُرُ بِالْفَحْشَٓاءِۜ). Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri mi söylüyorsunuz?”

Nahl-90: “Şüphesiz ki Allah adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder; çirkinliği (الْفَحْشَٓاءِ), kötülüğü ve azgınlığı yasaklar. (O, gerçekleri) hatırlayasınız diye size öğüt vermektedir.”

Nisa-19: “Ey İnananlar! (Kocası ölen) kadınları miras yoluyla zorla almanız size helal değildir. Açık çirkin bir iş  yapmaları (يَأْت۪ينَ بِفَاحِشَةٍ) hariç, onlara verdiğinizin (mehrinizin) bir kısmını gidermeniz (geri almanız) için onları sıkıştırmayın! Onlarla iyi geçinin! Onlardan hoşlanmazsanız, (bilin ki) sizin hoşlanmadığınız bir şeye Allah çok hayır koymuş olabilir.”

Nur-19: “Şüphesiz ki iman edenler arasında çirkin işin yayılmasını (تَش۪يعَ الْفَاحِشَةُ) sevenler için dünyada da ahirette de elem verici bir azap vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.”

Mutlaka ki iman edenlere düşmanlık edenler, iman edenlerin arasında sadece bir çirkinliğin yayılmasını istemez. Dolayısıyla zina anlamı verilerek daraltılmasını doğru bulmayanlardanım.

Ahzab-30: “Ey nebinin kadınları! Sizden kim açık bir çirkin bir iş yaparsa (يَأْتِ مِنْكُنَّ بِفَاحِشَةٍ), ona iki kat azap uygulanır. Bu, Allah’a kolaydır.”

Kastedilen zina değildir. Fakat onların nebi eşleri olmaları nedeniyle yükümlülüklerinin daha ciddi ve zor olduğu ceza üzerinden ilan edilmektedir.

Nisa-25. ayetin; köle kadınların evlendikten sonra zina etmelerine işaret ederek onlara uygulanacak cezanın yarım uygulanmasından bahsetmesi ile bu ayetteki 2 kat ceza artırımı arasında ilişki kurularak zinaya varan sonuca ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Fakat bu hatalı bir metodtur. Çünkü Nisa-25. ayette zina edenlere uygulanacak cezayı verecek olanların, kamu düzeni adına yetkili organ olduğu anlaşılırken; Ahzab-30. ayetin sonunda cezayı verecek olanın Allah olduğu vurgulanmaktadır. Bu anlamı  “Bu, Allah’a kolaydır.” cümlesinden anlamakla birlikte kastedilenin zina değil Allah’ın men ettiği herhangi bir çirkinlik olduğunu da anlıyoruz.

3- CİMRİLİK ANLAMINDA KULLANILAN AYETLER (الْفَحْشَٓاءِ): 

Bakara-268: “Şeytan size fakirlikle korkutur ve size cimriliği (الْفَحْشَٓاءِۚ) emreder. Allah ise size kendinden bir bağışlanma ve bir lütuf vadeder. Allah Vasidir(imkanları geniş olandır), Bilendir.”

Şeytan fakirlik ile korkuttuğunda insana vereceği telkin; elinde ne varsa tutması ve elini sıkılaştırması olacaktır.  Dolayısıyla kastın cimrilik olduğu açıktır. Kur’anda cimrilik (بُخْلِۜ) kelimesi ile ifade edilir.

Bu olağan bir durumdur. Çünkü Kur’anda eş anlamlılık ve eş seslilik vardır.

4- ZİNA, LEZBİYENLİK, HOMOSEKSÜELLİK ANLAMINDA KULLANILAN AYETLER (الْفَاحِشَةَ)

A) ZİNA:

Enam-151: De ki: “Gelin Rabbinizin size neleri harim (hükmettiklerini) tilavet edeyim. O’na hiçbir şeyi ortak koşmamanızı, ana babaya iyiliği, fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmemeyi (zorunlu kıldı). Sizi de onları da biz rızıklandırmaktayız. Zinaların (الْفَوَاحِشَ) açığına da gizlisine de yaklaşmayın(تَقْرَبُوا)! Allah’ın saygın kıldığı (öldürülmesini yasakladığı) canı haksız yere öldürmeyin! İşte bunlar (Allah’ın) size vasiyetidir. Umulur ki akıl edersiniz.”

İsra-32:Zinaya yaklaşmayın(تَقْرَبُوا). Şüphesiz ki o çirkin(فَاحِشَةَ) bir iştir, kötü bir yoldur.”

(الْفَوَاحِشَ) kelimesine çirkin işler anlamında genel bir mana vermedik. Buna sebep, “yaklaşma(تَقْرَبُوا)” emridir.  İsra-32. ayette yaklaşmayın(تَقْرَبُوا) emri zinaya verilir ve ayrıca zinanın çirkin bir iş olduğu vurgusu bu ayet ile birebir örtüşmektedir. O halde Enam-151. ayette kastedilen çirkin işlerden kasıt zinadır.

Nisa-25: “Sizden kim muhsenat (hür) mümin kadınlarla evlenecek güce sahip değilse, “ma maleket eymanukum” (içinden) mümin kızlarınız. Allah, imanınızı en iyi bilendir. Sizler, birbirinizdensiniz. İffetsiz ve gizli dost da dışında muhsenat (iffetli olanlara) uygun bir şekilde mehirlerini marufa uygun verin ve onları sahiplerinin izni ile nikahlayın! Evlendikten sonra bir çirkin iş yaparlarsa (اَتَيْنَ بِفَاحِشَةٍ) yaparlarsa, onlara hür kadınların cezasının yarısı (uygulanır). Bu içinizden sıkıntı/günaha düşmekten korkanlar içindir. Sabretmeniz ise sizin için hayırlı olandır. Allah çok bağışlayandır, çok merhametlidir.”

Müsafeaa zina etmek anlamına gelse de temeli, para kazanmak için sahibinin cariyesini zinaya zorlamasına dayanır. Dolayısıyla bu durumdaki cariye kim olduğuna bakmaksızın ücret ödeyen herkesle ilişkiye girmektedir. Ḫidane ise evli olduğu hâlde bir kadının kendine erkek arkadaş edinip onunla gizli gizli buluşmasıdır.

Ayetteki önemli detay; evlenilecek olan köle kadın olsa da mehiri kendisine verilir. Sadece evlilik, onu özgürleştirmeye yetmez. kadın mehrini istemez ise başka.

Ayrıca Nisa-25. ayette kullanılan fahişeten kelimesinin; köle kadının evlendikten sonra zina etmesi durumunda hür kadına uygulanacak zina suçu cezasının yarısının uygulanacak olmasından dolayı, bu kelimenin yasak cinsel ilişki olan zina olduğunu anlarız.

Yusuf-24: Andolsun kadın onu arzuladı. Rabbinin delilini görmeseydi o da kadını arzulayacaktı. İşte böylece biz kötülük ve çirkinliği (وَالْفَحْشَٓاءَۜ) ondan uzaklaştırdık Şüphesiz ki o, ihlaslı kullarımızdandı.”

Kastedilen çirkinlikten (وَالْفَحْشَٓاءَۜ) kastın, zina olduğu oldukça nettir.

B) LEZBİYENLİK:

Nisa-15: “Kadınlarınızdan çirkinlik (الْفَاحِشَةَ) yapanlara karşı aranızdan dört şahit getirin! Şahitlik ederlerse, onlar ölünceye veya Allah onların lehine bir yol gösterinceye kadar evlerinde tutun.

4 şahit talebi, kadın erkek zinası gibi lezbiyenlik için de istenmiştir.

C) HOMOSEKSÜELLİK:

Araf-80: “Lut’u da  kavmine dedi: “Sizden önce alemlerden (insanlardan) hiç kimsenin yapmadığı bir çirkinliği (الْفَاحِشَةَ) mi yapıyorsunuz!”

Araf-81: “Kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz. Hayır! Siz gerçekten müsrif(haddi aşan) bir kavimsiniz.”

Gördüğünüz üzere; lezbiyenlik, homoseksüellik ve zina için tekil ve çoğul çirkin işler ifadeleri kullanılmıştır.

Ve Araf-33. ayete göre tüm çirkin işler haram kılınmıştır.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments