Bu ayetler genellikle aşağıdaki şekilde meal edilmiştir.
Yasin-5-6: “(Kur’an), Ataları uyarılmamış ve bu nedenle habersiz bir halkı uyarman için Aziz ve Rahim olan tarafından indirilmiştir.”
Kur’an okumalarında ilgili ayetleri bütün olarak değerlendirme ihmal edildiğinde, bazı önemli nüansları kaçırma olasılığı artar.
Bu ayetin doğru meali; Mekkelilerin gafletinden bahsederken, onların elinden atalar dini savunmasının alır. Atalarını suçlamalarına fırsat vermez.
Çünkü Kur’andan biliyoruz ki onların ataları da uyarılmıştı. Atalarının uyarıldıklarını aşağıdaki ayetlerden görebiliriz;
Neml-66-67-68: “Aksine ahiret hakkındaki bilgiler art arda geldi. Fakat onlar ondan şüphe içindeler. Oysa onlar ahiretten yana da kördürler. Kafirler dediler: “Biz ve atalarımız toprak olduğumuz zaman, gerçekten mi çıkartılacağız! Şüphesiz ki bu önceden bize ve atalarımıza vadedilmişti. Bu, öncekilerin masallarından başka bir şey değildir.”
Müminun-82-83: “Dediler ki: “Öldüğümüz ve toprak ve kemik olduğumuz zaman mı, biz gerçekten mi diriltileceğiz? Şüphesiz ki bu önceden bize ve atalarımıza vadedilmişti. Bu, öncekilerin masallarından başka bir şey değildir.”
Nebiler, uyarılmamış veya uyarılsa da zamanla bozulmuş toplumlara gelir.
Arapların ataları İbrahim ve İsmail nebiye dayanır. Atalarından bu ve başka nebiler görevlendirilmişse eğer artık ataları uyarılmamış kabul edilmesi hatalı olur.
Bu durumda zamanla inancı bozulmuş toplumlara nebi gönderilmesi seçeneği onlar için geçerli olur ki Mekkelilerin Allah inancı yok değildir. O dönemde bile hanifler vardır ama diğerleri inançlarını şirkle kirletmiştir.
Yasin-6: ” (Kur’an), ataları uyarılmış fakat sonrasında gafletteki (gaflet içinde kalmış) toplumu uyarman için Aziz ve Rahim olan tarafından indirilmiştir.”