MAİDE-47: İNCİL EHLİ, İNCİL İLE HÜKMEDECEK? HANİ İNCİL TAHRİB OLMUŞTU!

Birçok mealde ilgili ayet aşağıdaki gibi meal edilmiştir.

Maide-47: “İncil ehli, Allah’ın onda indirdiği ile hükmetsinler. Ve kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar fasıklardır.”

İncil bozulmuşsa ve üstelik Kur’an İncil’i nesh etmişse, Allah İncil ehlinin nasıl olur da bozulmuş İncil ile hüküm vermesini ister?

Cevap çoğu zaman olduğu gibi elbette meal hatasıdır.

Edatlara verilen en bilindik anlamları, ortaya ilgisiz ve ilginç yeni anlamlar çıkmasına neden olmaktadır. Bu ayetteki meal hatasıمَٓا” edatında yapılmıştır.

مَٓا” edatının diğer anlamlarından biri olan “gibi” anlamı, Bakara-26. ayette kullanılmıştır. İlgili ayete bakalım:

Bakara-26: “اِنَّ اللّٰهَ لَا يَسْتَحْي۪ٓ اَنْ يَضْرِبَ مَثَلًا مَا بَعُوضَةً فَمَا فَوْقَهَاۜ ”                                                                  (Muhakkak Allah sivrisinek gibi ve ondan daha fazlasını aynı şekilde örnek vermekten çekinecek değildir…)

Bu edattaki meal hatasını yok edersek Maide-47. ayetin doğru meali aşağıdaki gibi olur;

Maide-47: “İncil ehli, onunla Allah’ın indirdiği gibi hükmetsin. Ve kim Allah’ın indirdiği gibi hükmetmezse işte onlar fasıklardır.”

Hatalı ile doğru meal arasındaki farkı, muhakemesi kuvvetli olanlar daha hızlı fark edecektir.

Hatalı mealden anlaşılan; İncil ehlinin neyle hükmedeceğidir. Onlar ellerindeki İncil’in eğrisiyle doğrusuyla hükmetsin. İçindeki tevhid inancı bozulmuş olsa bile hükmetmezlerse fasık olurlar, anlamıdır. Oysa bu tam bir çelişkidir.

Doğru mealden anlaşılansa; İncil ehlinin hangisiyle hükmedeceğidir. Onlar Allah’ın indirdiği gibi olanla hükmetsin. Allah’ın indirdiği gibi olmayanla hükmederlerse fasık olurlar, anlamıdır. Ve bu doğru olandır.

Hatalı mealle ile İncil’in en önemli sıfatı gözden kaçmaktadır. O sıfat; Allah’ın indirdiği gibi” olması sıfatıdır. 

Allah, ellerindeki kitabı nesh etmek ve kendisi ile amel etmeleri için Kur’anı indirdi. Fakat çoğu Kur’ana iman etmeyecekti. Bizzat benim de şahit olduğum gibi.

Aslında bu ayet, Allah’ın onlara meydan okurcasına verdiği cevabi bir ayettir. Özcesi der ki;

Madem Kur’ana iman etmiyor ve İncil ile hükmetmek istiyorsunuz, o halde Allah’ın indirdiği gibi olanla hükmedin. Ama elinizdeki İncil, size indirilen gibi bir İncil değil. O halde; Allah’ın indirdiği gibi olmayan bir İncil ile hükmedecekseniz fasık olacağınızı bilin, diyerek çok sert bir ikaz yapmıştır.

Gerçekten de ellerindeki İncil, tamamıyla Allah’ın indirdiği gibi bir İncil değildir.

Ve bu gibi ayetler edatları önemsemeyenlere, doğru anlam verilmediğinde oluşacak anlam kaymalarına verilecek örnek ayetlerdendir.

 

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments
Mehmet Topçu
Mehmet Topçu
14 Kasım 2024 19:22

Teşekkürler