NAMAZDA OKUNABİLECEK KUR’ANDAKİ NEBİLERİN-MELEKLERİN VE SALİHLERİN DUALARI

Es-Salat(namaz) müslümanların Allah ile kurdukları en önemli bağlardan biridir. Bu bağın güçlü olması ancak müslümanın Allah’a seslenişine, O’na olan güvenine ve teslimiyet derecesine bağlıdır.

Bu yazımda namazın her ruknunda okuyabileceğiniz, Kur’anda yer alan nebilerin, meleklerin ve salih kimselerin dualarından bir kısmını bir araya getirmek istedim.

Ben Türkçe namaz kılmayı tercih edenlerden olduğum için meallerini yazdım.

Fatiha-5: “Yalnız sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.”

Fatiha-6-7: “Bizi doğru yola ilet. Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, gazap edilmiş ve sapıtmışların yoluna değil.”

Not: Nimet verilenler kimseler, Allah rasulu olan nebilerdir.

Araf-23: “Rabbimiz biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamazsan ve merhamet etmezsen kaybedenlerden oluruz…”

Ali İmran-26: “….Mülkün sahibi Allah’ım. Mülkü dilediğin kimseye verir ve mülkü dilediğin kimseden alırsın. Dileyen kimseyi yüceltir dileyen kimseyi alçaltırsın. Hayr senin elindedir. Şüphesiz sen her şeye gücü yetensin. ”

Bakara-286: “…(Herkesin) kazandığı (iyilik) lehine, kazandığı (kötülük) aleyhinedir. Rabbimiz, eğer unutur veya hataya düşersek ne bizi helak et ne de bizden öncekilere verdiğin gibi bize ceza ver. Rabbimiz bize, ona karşı gücümüzün olmadığı şeyleri verme. Bizi affet. Bizi bağışla. Bize merhamet et. Sen bizim Mevlamızsın. Kafirler topluluğuna karşı bize yardım et!”

Bakara-128: “Rabbimiz bizi ve neslimizden bir ümmeti sana teslim olanlardan yap. Bize ibadet usullerimizi göster. Tevbelerimizi kabul et. Şüphesiz sen tevbeleri çok kabul ve merhamet edensin.”

İbrahim-40: ” “Rabbim beni ve neslimi namaz kılanlardan kıl. Rabbimiz duamı kabul buyur.”

İbrahim-41: ” Rabbimiz hesabın görüleceği gün beni, anne-babamı ve müminleri bağışla.”

Mümtehine-4-5: “….Rabbimiz biz sana dayandık ve sana yöneldik. Dönüş sanadır. Rabbimiz kafir kimseler için bizi bir imtihan yapma ve bizi bağışla. Şüphesiz aziz, hüküm ve hikmet sahibi sensin Rabbimiz.

Şuara-83-84-85-87-88: “Rabbim bana hikmet bağışla ve salihlere kat. Sonrakiler için bana doğruluk lisanı ver. Beni naim cennetinin varislerinden kıl. Diriltilecekleri gün beni utandırma…”

Saffat-100: “Rabbim, bana salihlerden(iyilerden) bağışla.”

Not: İbrahim nebi çocuk istemektedir ve 101. ayette çocuk ile müjdelenmektedir.

Ali İmran-38: “…”Rabbim bana katından temiz bir nesil bağışla. Şüphesiz sen duayı işitensin.”

Enbiya-89: “Rabbim beni tek başıma bırakma. Sen varislerin en hayırlısısın.”

Not: Varis, sahip olduğu şey üzerinde istediği gibi kullanmaya yetkili olan demektir. Her şey Allah’ın yarattığı varlıktır ve O yarattıklarında tasarruf sahibi olarak ayrıca varistir.

Şuara-169: “Rabbim, beni ve ailemi (kötülerin) yaptıklarından kurtar.”

Yusuf-101: “…Sen ahirette ve dünyada velimsin(koruyanımsın). Beni müslüman olarak öldür ve salihlere (iyilere) kat.”

Taha-25-26-27: “Rabbim benim sadrıma(göğsüme) genişlik ver. İşimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz.”

Neml-19: “… “Ey Rabbim, bana, anne ve babama verdiğin nimetlere şükredeyim ve razı olacağın salih iş yapayım diye beni sevk et. Ve rahmetinle salih kullarının arasına kat.”

Enbiya-87: “…(Rabbim) Senden başka ilah yoktur; sen yücesin. Şüphesiz ben zalimlerden oldum.”

Ali İmran-193: “….Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla. Kötülüklerimizi ört. Canımızı iyilerle beraber al.”

Maide-114: “…Bizi rızıklandır. Sen, rızık verenlerin en hayırlısısın.”

Ali İmran-194: “Rabbimiz! Resullerine vadettiklerini bize ver, Kıyamet gününde bizi alçaltma. Kuşkusuz, Sen verdiğin sözden dönmezsin.”

Tevbe-129: “…Bana Allah(1) yeter. O’ndan(2) başka ilah yoktur. Ben yalnızca O’na(3) güvendim. O(4) yüce arşın sahibidir.”

(1)Sen; (2)Senden; (3)Sana; (4)Sen , olarak değiştirilebilir.

Mümin-7: “…“Rabbimiz. Sen, rahmet ve bilgice her şeyi kuşattın. Tevbe eden ve senin yoluna uyan kimseleri bağışla. Onları cehennem azabından koru.”

Mümin-8: “Rabbimiz. Onları(müminleri), onların atalarından, eşlerinden ve soylarından salih kimseleri, onlara vaad ettiğin Adn Cennetlerine dahil et. Şüphesiz Sen aziz, hüküm ve hikmet sahibisin.”

Bakara-32: “…Sen yücesin. Bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz Sen bilen, hüküm ve hikmet sahibisin.”

Tahrim-11: “…Rabbim. Katında, benim için cennet’te bir ev yap. Beni Firavun(1) ve yaptıklarından kurtar. Ve zalimler topluluğundan beni kurtar.”

(1) Firavun yerine, şerri ve yaptıkları karşısında çaresiz kaldığınız kimseleri yerleştirebilirsiniz.

Ali İmran-147: “… “Ey Rabbimiz! Suçlarımızı ve taşkınlıklarımızı bağışla. İşimizde ayaklarımızı sabit kıl, Kafirler toplumuna karşı bize yardım et.”

Furkan-65: “…”Rabbimiz cehennem azabını bizden uzaklaştır. Şüphesiz onun azabı mahvoluştur.”

Furkan-74: “…“Rabbimiz! Eşlerimizden ve soyumuzdan bize göz aydınlığı bağışla. Ve bizi takva sahiplerine(sakınanlara) önder yap!”

Haşr-10: “…“Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman eden kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde iman edenlere karşı kin bırakma. Rabbimiz! Şüphesiz Sen çok şefkatli, merhametlisin.”

İsra-24: “…“Rabbim, ikisine(anne-baba) merhamet et. Nitekim küçükken beni büyüttüler.”

İsra-80: “Rabbim! Beni doğru bir girişle girdir ve beni doğru bir çıkış ile çıkar. Ve bana katından yardımcı bir güç ver.”

Taha-114: “Gerçek hükümdar olan Allah yücedir…Rabbim ilmimi artır!.”

Müminun-97-98: “…Rabbim, şeytanların kışkırtmalarından ve yanımda bulunmalarından sana sığınırım.”

Felak-1-2-3-4-5: ” Yarattıklarının, çöktüğü zaman karanlığın, düğümlere üfleyenlerin ve haset ettiğinde hasetçinin şerrinden aydınlığın Rabbine sığınırım.”

Nas-1-2-3-4-5-6: “…İnsanların suduruna(1) fısıldayan sinsi vesvesecilerin şerrinden insanların rabbine(2), malikine(sahibine)(3), ilahına(4)sığınırım.”

(1)Nefsime; (2)Rabbime; (3)Malikime; (4)İlahıma , olarak değiştirilip okunabilir.

Ali İmran-8: “…Rabbimiz. Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi saptırma. Bize katından rahmet bağışla. Şüphesiz Sen çok bağış yapansın.”

Bakara-201: “….Rabbimiz, bize dünyada ve ahirette güzellik ver ve bizi ateşin azabından koru.”

Araf-155: “….Rabbim! Dileseydin onları ve beni daha önce helak ederdin. İçimizdeki beyinsizlerin yaptıkları yüzünden bizi helak mı edeceksin? Bu iş, senin imtihanından başka bir şey değildir. Onunla dileyeni sapıtır; dileyeni doğru yola ulaştırırsın. Sen bizim velimizsin (koruyucumuzsun); bizi bağışla ve bize merhamet et! Sen bağışlayanların en hayırlısısın.”

Araf-156: “Bize, bu dünyada da ahirette de iyilik yaz. Biz Sana yöneldik…”

Hud-47: “…“Rabbim! Senden hakkında bilgim olmayan bir şeyi istemekten sana sığınırım. Beni bağışlamaz ve merhamet etmezsen kaybedenlerden olurum!”

Müminun-26: “…“Rabbim! Beni yalanlamalarına karşı bana yardım et!”

Nuh-28: “Rabbim! Beni, anne-babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla! Zalimlerin azapları dışında bir şeyini artırma.”

Enbiya-83: “…Bana bu dert dokundu. Ve Sen, merhamet edenlerin en merhametlisisin.”

Kasas-16: “Rabbim! Doğrusu ben kendime zulmettim. Beni bağışla!…”

Mümin-44: “…Ben işimi Allah’a(1) havale ediyorum. Şüphesiz ki Allah(2) kulları görendir.”

(1) Sana; (2) Sen , olarak değiştirilebilir.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments