NİSA-69: NİMET NE ZAMAN VAHİYDİR?

Nisa-69:Kim Allah’a, elçiye itaat ederse, işte onlar Allah’ın nimet verdiği sıddıklar, şahitler ve salihler (olan) nebilerle beraberdir. Onlar ne güzel yoldaştırlar.”

Kur’an kendini tefsir eden bir kitaptır. Allah bazı kavramları kendisi açıklamayı tercih ederek, manasını sözlüklere bırakmamıştır. Nimet kelimesi de bu kavramlardan birisidir.

Kur’anda nimet; rasul-nebiler için “vahiy, ayet, din” anlamında kullanılmıştır.

Vahiy; Allah’ın insanlardan seçkin kullarına Cebrail aracılığı ile gönderdiği ve mushafa giren kelimeleridir.

Bu anlama gelen delil ayetlerden birkaç tanesini paylaşalım;

Bakara-150: “….. Size olan NİMETİMİ tamamlayayım ve umulur ki doğru yolu bulursunuz.”

Maide-3:“…Bugün, sizin için DİNİNİZİ eksiksiz kıldım ve sizin üzerinize NİMETİMİ tamamladım. Sizin için din olarak İSLAMI uygun buldum…”

Bakara-211: “…Kim Allah’ın NİMETİNİ geldikten sonra DEĞİŞTİRİRSE, Allah’ın azabı çok çetindir.”

Zuhruf-59: “O (İsa), kendisine NİMET verdiğimiz ve İsrail oğullarına örnek kıldığımız bir kuldan başkası değildir.”

Fatiha-6-7: “Bizi doğru yola ilet. Kendilerine NİMET verdiklerinin yoluna. Gazaba uğramış ve sapıtmışların yoluna değil.”

Dikkat ettiğiniz üzere Fatiha suresinde Allah’tan vahiy almış rasul-nebilerin yoluna iletilmeyi istemekteyiz.

Fakat vahiy gönderilen rasul-nebi değilse örneğin Meryem ise; yine melekler aracılığı ile durum bildirme, teselli ve yönlendirme gibi din ile ilgili olmayan şahsa özel emir ve tavsiyeler anlamına gelmektedir.

Kaldı ki Meryem’e sadece Cebrail değil, 2’den fazla melek gönderilmiştir. Bu anlamda delil ayetlerden birkaç tanesini paylaşalım;

Maide-110: “….Ey Meryem oğlu İsa! Sana ve annene olan NİMETİMİ hatırla….”

Meryem-17: ” Biz ona düzgün bir insan şeklinde görünen ruhumuzu (Cebrail’i) göndermiştik.

Ali İmran-42-43: “Hani melekler şöyle demişlerdi: “Ey Meryem! Şüphesiz ki Allah seni seçti; seni temizledi ve seni kadınlar alemi üzerine seçti. Ey Meryem! Rabbine gönülden itaat et, secde et ve rüku edenlerle birlikte sen de rüku et.”

Bu açıklamalardan sonra nimetin sözlük anlamına bakalım; “İyilik, bağış, lütuf, yaşamak için gerekli her şey” anlamlarına gelir.

Kur’andan bir örnek vermek istersek;

Ahzab-37: “Sen, Allah’ın kendisine nimet verdiği (lütufta bulunduğu) ve senin de kendisine nimet verdiğin  (iyilik ettiğin) kimseye…”

Tüm ayetleri birlikte okuduğumuzda Allah’ın rasullerine verdiği nimetin, “vahiy, ayet, din” anlamında kullanıldığını anlamaktayız.

 

 

 

 

 

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments