HARUN HEM NEBİ HEM RASULDUR

Nisa-163: “Biz, Nuh’a ve ondan sonraki nebilere vahy ettiğimiz gibi, sana da vahyettik. Ve biz İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakup’a, torunlarına, İsa’ya, Eyyub’a, Yunus’a, Harun’a ve Süleyman’a vahyettik. Ve Davud’a Zebur’u verdik.”

Yukardaki ayette Harun’un vahiy aldığından bahsetmektedir.

Enbiya-48: “Ant olsun ki, Musa ve Harun’a takva sahipleri için bir ışık ve bir öğüt olan Furkan’ı verdik.

Aşağıdaki ayetten Furkan’ın hem Musa hem Harun’a verildiğini anlıyoruz.

Furkan genel anlamda Musa’nın kavmine de verilmiştir. Fakat kavme verilmesi ile rasul-nebiye verilmesi farklı anlamları kasteder. Biz Furkan’ın vahiy olarak Musa’ya verildiğine mutlaka iman ederiz. Aynı ayette Musa’nın yanında Harun’unun da isminin anılmasından sebep, Musa’ya nasıl verildiyse Harun’a da aynı şekilde verildiğini anlayabiliriz. Tıpkı aşağıdaki ayet gibi;

Saffat-117:İkisine (Musa ve Harun) gerçekleri açıklayan kitap verdik.

Aşağıdaki ayetlerde Harun, hidayet verilenler arasında sayıldıktan sonra Enam-89. ayette nübüvvet verilenler arasında sayılmaktadır.

Enam-84: “Biz ona İshak’ı ve Yakub’u bağışladık. Hepsine hidayet verdik. Daha önce Nuh’a da hidayet verdik. Onun soyundan Davud’a, Süleyman’a, Eyyub’a, Yusuf’a, Musa’ya ve Harun’a da. İşte muhsin olanları böylece ödüllendiririz.”

Enam-89: “İşte bunlar, kendilerine Kitap, Hüküm ve Nübüvvet verdiğimiz kimselerdir. Eğer onlar, bunları inkar ederlerse, yerlerine bunları inkar etmeyecek bir halkı vekil bıraktık.”

Özetleyecek olursak, yukarıdaki ayetlerden Harun’un hem rasul hem nebi olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

Nebilere sadece isim ile hitap etmenin kulağa yakışıksız gelmesi, hatta asker arkadaşın mı ki sadece ismi ile hitap ediyorsun şeklindeki itiraz içinse, yine Kur’andan bulduğum cevabıma ait çalışma linkimi aşağıya bırakıyorum;

NEBİLERE SADECE İSİMLERİYLE HİTAP EDİLİR

 

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments